ENGELEN IN DE HERFST

We gaan binnenkort naar de Dagbehandeling Oncologie in ons ziekenhuis. Dat is op zich niks nieuws, in de afgelopen zeven jaar zijn we er ontelbare keren te gast geweest. We kwamen er voor verschillende soorten chemotherapie, voor botversterkers, voor troostende kopjes thee en boterhammen met kaas, en de laatste tijd ook voor bloedtransfusies en extra vocht. Kind aan huis waren we er. Maar sinds kort weten we dat er geen behandelopties meer zijn voor mijn liefste. Een wrange woordgrap sluipt mijn hoofd in: ‘dag, behandeling’…

En toch willen we dus nog een keer. Om dank je wel te zeggen: tegen de verpleegkundigen, de vrijwilligers, de medewerkers van het secretariaat, de haptonome, de verpleegkundig specialist. Wat zijn ze fijn en belangrijk voor ons geweest. 


Toen onze liefde begon, nu zo’n 9 jaar geleden, was er ook veel verdriet. Bij ons begin hoorde ook afscheid, en dat heeft veel pijn gedaan. Toen we daar middenin zaten zeiden we wel eens tegen elkaar dat we hoopten dat het na de gure winter uiteindelijk ook weer lente zou worden, en daarna zelfs zomer. Dat is gebeurd. We hebben gezomerd, op een manier die mooier was dan we ooit hadden kunnen dromen. En de geliefden die we achterlieten bleken nog grotere harten te hebben dan we al wisten: we zijn elkaar vast blijven houden, de hele zomer door, en verder. 

 

Maar nu is het dan toch herfst geworden. We hadden het de afgelopen tijd al wel in de gaten, er stak een onaangename wind op die steeds sterker werd. Ziekenhuisopnames, verzwakking, happen naar adem, alarmerende klachten. De zomer is voorbij, zoveel is duidelijk. Het stormt en het wordt steeds vroeger donker, de bomen verliezen hun blad, da’s allemaal waar. Toch zet de herfst alles ook vaak in een prachtig licht. Einde middag, het schemert al een beetje, alles is rustig, okergeel, roestrood, er is haast niks mooiers. En er zijn zoveel lieverds in de herfst. 

 

Trudy, die van haar eigen afdeling naar de Spoedeisende Hulp komt om een infuus aan te leggen, en haar hand even op die van mijn liefste legt. Marian, die me laat op de avond belt om te vragen of ik het misschien fijn zou vinden om bij mijn lief op de kamer in het ziekenhuis te slapen. Rowan, de stagiaire die de tijd neemt om midden in de nacht, als ze bang is, bij haar te gaan zitten. Ben, de oncologisch wijkverpleegkundige, die volschiet als we hem vertellen hoe laat het is, en de volgende dag binnen een kwartier bij ons is als we hem bellen met een paniekerige vraag. Jet, van het wijkteam, met haar kalme en geruststellende energie. Maar ook de doktersassistente die doorpakt als er acuut iets geregeld moet worden, de buurman die langs komt met appeltaart en reservesleutels bestelt, de vrienden die appjes vol hartverwarmers sturen, boodschappen doen, drie keer per week voor ons koken en helpen bij de kutklussen in de administratie, de collega’s die dingen uit handen nemen. En de oncoloog die zelf ook ontroerd is tijdens het slecht nieuws gesprek, en mee blijft denken over hoe nu verder*. 


Al deze mensen moeten weten hoeveel ze in dit verdrietige seizoen voor ons hebben betekend of nog betekenen. 'Dag, behandeling' bestaat niet, je kunt zoveel pallialiefs doen, tot het eind. We gaan dat zoveel mogelijk tegen iedereen zeggen de komende tijd. Live waar het kan, bijvoorbeeld op de Dagbehandeling. En ook hier, nu. Engelen in de herfst, dat zijn jullie. 


*En er zijn nog veel meer onvergetelijke pallialievelingen die ik hier niet noem. Dit blogje is voor hen allemaal. Dus misschien ook wel voor jou.  

 

Reacties

  1. Wat tover jij mooi met woorden lieve Car en wat maken jullie op ontroerende, hartverwarmende en tegelijk hartbrekende manier voelbaar hoe het gaat. Dikke kus en nog veel vederlichte pallialieve tijdsmomenten gewenst door alle zwaarte heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje Car, dikke knuffel voor jullie beide

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog mooie lieve hartverwarmende pallialieve momenten wens ik jullie toe. We kennen elkaar niet, maar ik leef zo met jullie mee. Hele dikke hug voor jullie beide😘😘

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 🥹 dikke knuf voor jullie beiden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 🙈🥵voor jullie allebei nog veel dierbare momenten

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi hoe dankbaar je bent voor de hulp die jullie krijgen. Geniet zo intens mogelijk van ieder moment samen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey lieve Car, wat heb je dat prachtig geschreven. Heel veel sterkte de komende tijd en dat woord ga ik er in houden, ook in mijn werk: pallialievelingen, wat mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve Car en Rommy, prachtig geschreven metafoor met de natuur! Ontroerend om te lezen hoe jullie de zorgprofessionals in het zonnetje te zetten omdat zij meer dan 'gewoon' hun werk doen. Dikke kus en knuffel. Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel veel sterkte en kracht toegewenst ❤️ En namens alle collega’s met wie ik in de palliatieve zorg werk: we doen het met zoveel liefde, maar we kunnen ons werk niet doen zonder het vertrouwen van de patiënt en diens naasten. Je verwoordt prachtig waar palliatieve zorg om draait, geven om elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog