TWEE VOOR TWAALF

Twee voor Twaalf is een kennisquiz, waarin twee duo’s twaalf vragen moeten beantwoorden. De twaalf beginletters van de antwoorden vormen een woord, en dat moeten ze raden. Heerlijke TV, het is vaak secondenlang stil terwijl er driftig in encyclopedieën en botanische gidsen wordt gebladerd. De quiz al decennialang een vaste waarde op de vrijdagavond. Wij houden ervan. 

 

Hierbij presenteer ik mijn eigen versie: twaalf vragen, met voor het gemak ook maar meteen de antwoorden. De stem van Astrid Joosten moet je er even bij denken. Daar gaan we. 

 

1.     Vanwege allerlei anatomisch gedoe is het voor mijn liefste allesbehalve makkelijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Welke (mierzoete) vloeistof neemt ze bij voorkeur dagelijks en met een rietje tot zich om voor de nodige aanvullingen te zorgen? (Eiwitdrankjes)

2.     Het menselijk bloed bevat afweercellen, die ook wel witte bloedcellen worden genoemd. Ze helpen onder meer om infecties te bestrijden. Hoe heten deze cellen, waarvan mijn liefste er regelmatig te weinig heeft? (Leucocyten)

3.     Ons lichaam maakt zelf speciale stofjes aan die allerlei functies regelen en processen beïnvloeden. Oestrogeen bijvoorbeeld. Hartstikke handig. Helaas vormt oestrogeen soms ook een voedingsbodem voor kwaaie cellen. Vraag maar aan mijn liefste. Wat is de verzamelnaam van deze stofjes? (Hormonen)

4.     Als je zenuwen beschadigen of ziek worden, kun je daar vervelende klachten door krijgen. Pijnlijke, prikkelende tenen bijvoorbeeld. Vaak komt dit voor als bijwerking van chemotherapie. Vraag maar aan mijn liefste. Wat is de verzamelnaam voor ziekten van de zenuwen? Die zoeken we even op? Tuurlijk. (Neuropathie)

5.     Wanneer je, bijvoorbeeld vanwege allerlei anatomisch gedoe, onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, en het steeds moeilijker wordt om te bewegen, dan kan dat leiden tot het verlies van een bepaald weefsel. Mijn liefste verloor er in de afgelopen anderhalf jaar ongeveer 7 kilo van. Hoe heet dit weefsel? (Spierweefsel)

6.     Er is veel ziekte in ons leven, maar er is er ook veel gezonds. Het gaat erom de balans tussen deze twee kanten van de medaille goed in het oog te houden. Hoe noemen we de kunst die hiervoor nodig is? (Evenwichtskunst)

7.     Het is me wel wat, samen goed ziek zijn. Vooral als je niet onderweg bent naar beterschap, maar het langzaam maar zeker slechter gaat. Gelukkig bestaat er een bepaald soort energie, ook wel kracht genoemd, die je kunt gebruiken om ook in deze situatie lichtpunten te zien en geluk te voelen. Hoe heet deze kracht? (Vierkracht)

8.     We dansen nog altijd, wel steeds iets korter. De foxtrot, de chachacha, de rumba: allemaal geleerd van mijn lief. We zijn nog niet toegekomen aan de tango. Met hoeveel personen wordt deze gepassioneerde Argentijnse dans uitgevoerd? (Twee)

9.     En dan is het nu tijd voor de taartpuzzel. De tijd loopt…zien jullie ‘m al? Aanpassen! Okee, we noteren de zeer toepasselijke A. En dan nu vraag 10, we zitten goed in de tijd hoor…

10.  Als je goed ziek bent (of een ziek lief hebt), ken je momenten van angst, verdriet en vertwijfeling. Dan kan het helpen om een poosje stil te zitten met jezelf, en even heel hard huilen of hardlopen werkt soms ook. Het lost allemaal niks op, maar het is wel heilzaam. Hoe noemen we de innerlijke toestand waar je jezelf toch weer naartoe kunt ademen, ook in barre tijden? (Rust)

11.  Als je goed ziek bent, wil je graag grip op de situatie. Maar ja, die heb je dus niet. Veel loslaten dus. Maar er wordt wel periodiek gekeken hoe de zaak ervoor staat. Op de uitslag van die tussentijdse checks hebben we natuurlijk ook geen grip, dus het is altijd spannend. Ook deze keer weer. Wat is een synoniem voor zowel ‘grip’ als ‘tussentijdse check’? (Controle) 

12.  En dan tenslotte de muziekvraag. In de jaren zeventig scoorde een Amerikaans zangduo, bestaande uit een broer en zus, een groot aantal hits. Wie kent ze niet: Ticket to Ride, This Masquerade, Close to You, en niet te vergeten: We’ve Only Just Begun. Met name de zus van het duo heeft al heel lang een speciale plek in het hart van mijn liefste. Zij (die zus dus) was eigenlijk drummer, maar bleek een fabelachtige (lage) stem te hebben en werd de ster van de band. Hoe heette zij? (Karen Carpenter. Maar we rekenen Kei Fijne Muziek ook goed)

 

Zo, dan kunnen we aan het woord beginnen. Eens even kijken, de H van 3. Die komt op 11. Ah, je ziet het al! LEVENSKRACHT. Klopt! Precies twaalf letters, maar dat verwacht je natuurlijk ook wel een beetje hè, in deze quiz. 


Ik vind levenskracht een mooi woord. Voor ons is het opgebouwd uit allerlei soorten letters: sommigen verwijzen naar narigheid, that’s life, als je goed ziek bent. Maar de meerderheid van de letters gaat over hoe je daar dan zo gezond mogelijk mee omgaat. En misschien is de T wel de belangrijkste: om het woord levend te houden hebben we elkaar nodig. Het klopt dus echt, dat van die twee voor twaalf. En inderdaad: it takes two to tango. 

Reacties

  1. The Carpenters, posters aan de muur, ik zie ze nog hangen bij Rommy op zolder. Ze is al fan vanaf de puberteit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow Car, je hebt hier prachtig levenskunstig verwoord hoe jullie met vierkracht en evenwichtskunstig surfen op de golven het leven. Jullie zijn een voorbeeld voor iedereen! Dikke knuffel van Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bedoel natuurlijk levenskrachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel weer. Lessen levenskracht en - kunst. En zo mooi geschreven. Het helpt enorm om me bewust te blijven van al het moois in 't leven. X

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog